top of page
תמונת הסופר/תסער שדה

הכל מתחיל בחיסון

עודכן: 18 באוג׳ 2020


בשנים האחרונות מצטבר ידע מדעי עצום בנוגע לחשיבות של מערכת החיסון לבריאותינו. מעריכים כי מגיפות רבות של העולם המערבי ביניהן סרטן, לב וכלי דם, מחלות דלקתיות כרוניות ועוד, מקורן במערכת חיסון לא מאוזנת.

לעיתים מגיעים מטופלים הסובלים מאלרגיות, כשאני שואל אותם מה הבעיה, הם עונים שמערכת החיסון שלהם חזקה מדי, וזו הסיבה להופעת תסמיני האלרגיה. אני מסביר שאלרגיה אין פירושה שמערכת החיסון חזקה מדי, אלא שהיא איננה מאוזנת. ואפילו חלשה. כשאני שואל אותם כמה פעמים בשנה הם חולים, הם מובכים...

אז האמת היא שמערכת החיסון איננה "חזקה" או "חלשה" בכלל. מערכת חיסון מאוזנת יודעת להגיב בעוצמה כאשר היא נתקלת בפתוגן שמטרתו להזיק לגוף (למעשה אין בכוונתו להזיק הוא פשוט רוצה להתרבות תוך ניצול משאבי גופינו, מה שיזיק לנו בסופו של עניין), ולהגיב באדישות כאשר היא נתקלת באנטיגן (סוג של חלבון) שאין לו עניין להתיישב בגופינו כלל, או שהוא שייך לגופינו מלכתחילה.

אימונו מודולציה- אימונו מודולציה הוא שם המשחק. אימונו= חיסון. מודולציה= ויסות. הרעיון זה לדעת איך משפעלים את מערכת החיסון לפעולה, כשהיא נדרשת לכך, ומדכאים את פעולתה,

כאשר היא מגיבה בצורה מוגזמת ושלא במקומה. אם זה נשמע מעט מסובך אל דאגה. מיד אתן דוגמאות והכל יתבהר.

שלומי, הוא בחור בן 34 שמאז שהוא זוכר את עצמו הוא סובל מאלרגיות. בעונות מעבר אפו נוזל, עיניו דומעות, עורו מגרד והוא לעיתים מתקשה בנשימה. מערכת החיסון של שלומי מגיבה בהיפרסנסטיביות (רגישות יתר) לאנטיגנים שאינם מזיקים. בגוף תקין, כאשר מערכת החיסון מזהה חלקיקי אבק שחדר לאף, אבקנים הנישאים באויר וחדרו לעין, היא עובדת בשיתוף פעולה

עם מנגנוני ההפרשה על מנת לסלק אותם מהגוף בהדרגתיות ובלי מהומה. במקרה של שלומי, מערכת החיסון לא נשארת אדישה. היא מתייחסת לאותם חלבונים זרים כתוקפניים, ומגיבה אליהם בעוצמה לא פרופורציונאלית. מכאן התסמינים שפירושם תגובה חיסונית ודלקת.

במקרה של שלומי, יש לווסת את התגובה החיסונית. ברפואה הטבעית נעשה זאת ע"י שימוש בתוספי תזונה וצמחי מרפא אדפטוגניים. צמחים אדפטוגניים הם צמחים המכילים אלקלואידים מיוחדים הנקראים ספונינים טריטרפנואידים. המבנה המרחבי של מולקולות אילו מזכיר במעט את הסטרואידים, הידועים כמדכאי דלקת חזקים ביותר. כאשר הרופא נותן סטרואידים לחולה, התגובה החיסונית נעצרת, מערכת החיסון מושבתת והרקמה נפגעת. בנוסף, לאורך זמן עלולה להיווצר תגובת "ריבאונד", כלומר עם סיום מתן הסטרואידים וסילוקם מהגוף, מערכת החיסון עלולה להגיב בעוצמה חזקה אף יותר מהתגובה המקורית ו"להדליק" את כל האיזור מחדש. בניגוד לתרופות, הצמחים האדפטוגניים עובדים בהדרגתיות, מווסתים את מערכת החיסון בצורה עדינה, ובאמצעות מנגנונים מופלאים רבים אחרים, מלמדים את הגוף המטאבולי שאפשר גם אחרת.

צמחים ותוספים התורמים לאימונומודוליזציה-

אומגה 3- חומצות שומן מסוג אומגה 3 מכילות בתוכן אומגה 3,6,9 ו-12. ע"י דיכוי של אינטרלוקין (הורמון הנוצר בגוף ותפקידו לעורר דלקת) הן עוזרות בוויסות תגובה אלרגית.

פטריות מרפא- פטריות המרפא ובראשן Ganoderma (ריישי) עובדות בצורה רחבה ולאורך זמן על כל מערכת בגוף. פטריות מרפא ניתן לקחת לתקופה ארוכה, במינונים גבוהים וללא הפסקה. והאפקט התרפויטי שלהם הולך ומתעצם עם הזמן.

צמחים אדפטוגנים- קיימים רבים משאפשר למנות כאן. אך אי אפשר שלא לציין את האסטרגלוס הסיני (Astragalus), הוויטניה ההודית (Withania) , והמאקה (Maca) האמריקאית. הם ועוד רבים אחרים יודעים לשפר את כושר ההסתגלות למצב חדש. מדוע יכולת ההסתגלות של הגוף כה חשובה? הנחת הבסיס היא שגופינו מושפע משינויים. גופו של שלומי עובר מסביבה נטולת אנטיגנים (חלבונים מגרי חיסון) לסביבה עתירה באנטיגנים: (החלה עונת הסתיו/אביב, נכנס לחדר מאובק או יצא לטיול בחיק הטבע) ולמעשה לגופו, ובאופן פרטני למערכת החיסון שלו, יש קושי לעבור את השינוי, להסתגל. הצמחים האדפטוגניים עוזרים לנו בקשיי ההסתגלות הגופניים (אך גם הנפשיים) בשינויים הטבעיים בחיינו, על מנת שמערכת החיסון שלנו תוכל להתפייס עימם, ולא להתנגד להם.

חדווה, בת 50 סובלת מדלקות חוזרות בדרכי השתן. היא סבלה מזה כנערה ונטלה המון אנטיביוטיקה. וכעת היא מחפשת ריפוי טבעי. כל פעם שהיא טועמת מעט מוצרי חלב, שותה מים עומדים, או קצת בלחץ נפשי וסטרס, היא מרגישה את הצריבה המוכרת. ברקע יש לה קוליטיס, זוהי מחלה דלקתית כרונית אוטואימונית של המעי הגס, בה מערכת החיסון אינה נותנת מנוח למעי ומייצרת שם דלקת מטאבולית קבועה וטורדנית.

במקרה של חדווה, מערכת החיסון נרדמת בשמירה, נראה כאילו היא איבדה מכוחה, והיא לא מגיבה מספיק מהר ומספיק בעוצמה לפתוגן שחודר. בד בבד, מערכת החיסון מגיבה בעוצמה רבה מדי במערכת העיכול. היא תוקפת אנטיגנים עצמיים, כלומר את תאי הגוף עצמו. במקרה הזה את תאי המעי הגס.

מקרה זה אינו נדיר כלל, אך מורכב, היות ומדובר במצב בו מערכת החיסון אדישה במקום מסוים, חסרת יכולת להתמודד בעוצמה מול נוכחותו של חיידק, ולמנוע ממנו להשתרש להתרבות ולייצר דלקת. ומצד שני היא מגיבה ביתר רגישות במעי, כנגד חלבוני הגוף. גם במקרה זה יש לאזן את פעילות מערכת החיסון ע"י שימוש בצמחים אדפטוגניים. צמחים אילו עובדים על האדרנל (בלוטת יותרת הכליה), הנמצאת בשחיקה אצל רובינו כתוצאה מעומס, חוסר איזון רגשי ועבודת יתר. יותרת הכליה שתפקידה להפריש הורמוני סטרס כמו אדרנלין וקורטיזול עובדת ללא הרף וללא מנוח. אותם הורמוני סטרס חשובים לויסות כוחה של מערכת החיסון. (בדיוק כפי שסטרואידים למשל הקורטיזון מדכא פעילות חיסונית) השחיקה הזו יוצרת חוסר איזון הורמונלי שמלהיט את מערכת החיסון כנגד חלבונים תמימים שאינם מזיקים (כמו החלבונים המרכיבים את הגוף) ומצד שני מעלים את התנגודת הטבעית של הגוף לגורמים מזהמים פתוגניים.


גם כשדנים במגיפה של העולם המערבי, מחלת הסרטן, הולך ומתבהר חלקה של מערכת החיסון ותפקודה התקין במניעת המחלה. הלא היא זו המטפלת בתאים הסוררים שעוברים מוטציה ובפוטנציאל להפוך ממאירים. התרופות החדשות לטיפול בסרטן לא יהרסו את מערכת החיסון וידכאו אותה כמו הכימותרפיה הידועה לשמצה, אלא יעצימו את מערכת החיסון ויובילו אותה לתקוף את הגידול ולרפא את הגוף מהנגע.

הקו המוביל של כל טיפול הרבליסטי, במטופל המערבי, הוא שימוש בצמחים אדפטוגניים. לעיתים יופיעו כפורמולציה אדפטוגנית, ולעיתים כאדפטוגן בעל אפיניות למערכת מסוימת הנדרשת לטיפול. בכל מקרה על המטפל לקחת בחשבון את תקינות מערכת החיסון, מתוך הבנה שיש לתמוך בה, לווסת את פעילותה, ולנרמל את תגובתה לשינויים הסובבים אותנו תדיר.


30 צפיות0 תגובות

פוסטים אחרונים

הצג הכול
bottom of page