עניין קשה לעיכול
- סער שדה
- 20 בינו׳ 2018
- זמן קריאה 4 דקות
עודכן: 29 באוג׳ 2020

אם את סובלת מבעיות עיכול ואף רופא לא נתן לך הסבר משכנע מדוע... המאמר הזה בשבילך.
בשנים האחרונות שאני מטפל בקליניקה שלי, הקשבתי לעשרות נשים המתלוננות על תופעות עיכוליות רבות, המציקות להן באופן יומיומי. נשים אילו פוקדות את בתי הטבע, ורשתות הפארם ונתקלות במדפים עמוסים לעייפה במוצרים לבריאות הבטן, מוציאות אלפי שקלים בניסיון למצוא מזור להפרעות העיכוליות שהן חוות, ולרוב מתאכזבות בכל פעם מחדש. גם נשים שמנסות למצוא מרפא בצורה טבעית עוד יותר ללא תוספים או צמחים, יגלו שהתזונה מבלבלת, והגוף לא תמיד עקבי ביחס לתגובה שלו לתזונה כזו או אחרת. נשים רבות ימצאו את עצמן במציאות של ייאוש, לומדות לחיות עם הכאב, עם המחלה. נמאס להן שרופאים מכל קצוות הרפואה אומרים להן שנבדקו עשרות פעמים ואין שום ממצא אורגני, ומקטלגים את כולן כבעלי מעי רגיז, ברמיזה קלה והמלצה חמה, שהרופא שהן באמת זקוקות לו, אינו רופא כלל וכלל, אלא פסיכולוג, או מומחה אחר לבריאות הנפש.
כאשר אני מסביר למטופלות שדרכי העיכול עובדות כל היום ובאופן אוטומטי כמעט ללא הפסקה וללא מאמץ, ושהן לא אמורות כלל להרגיש את מה שקורה להן בעיכול, הן מסתכלות עליי בתמיהה. חלקן מסתבר, חשות כאבים לאורך דרכי העיכול בעת שהמזון יורד בו, קולות בטן, נפיחויות וגזים כדבר שבשגרה. הדבר פוגע באיכות החיים- חישבו על מציאות בה אין לכם יכולת להנות מאכילה במסעדה, או להיות בחשש לגבי כל דבר שמכניסים לפה, ניסוי וטעייה של מה שעושה טוב ומה עושה רע ורע מאוד, אסור אף פעם להגזים, שלא נדבר על החגים... קיים בלבול גדול גם בקרב מטפלים וקל וחומר במטופלים (ומטופלות) בכל הקשור לבריאות הבטן. ישנן תופעות עיכוליות רבות ומגוונות, אך במאמר זה אתרכז בתופעה אחת שהיא השורש להפרעות מגוונות של הקיבה- ויסות החומציות. או בראייה מסורתית יותר- ה"טמפרטורה" של הקיבה. מערכת העיכול שלנו היא צינור אחד שמתחיל בפה ומסתיים בפי הטבעת. לכל שלב בצינור תפקיד שונה, צורה מעט שונה. החלק הראשון הוא הקיבה. הקיבה היא שק שרירי שיושב באמצע- שמאל מתחת לסרעפת, ותפקידו לפרק את המזון שנכנס פירוק ראשוני ע"י עיסוי חזק של המזון, וכן ע"י חומצות רבות (HCL- חומצות הידרו-כלוריות) ואנזימים המופרשים לחלל הבטן .
אי לכך, הסימפטומים הרבים והמגוונים והלא נעימים של הבטן לרוב נובעים משתי תופעות עיקריות, ידועות ובד"כ גם דיי פשוטות לטיפול:
1. היפוכלורידיה- היפו- מתחת . כלוריד- חומצת קיבה . מצב בו יש תת חומציות של הקיבה. כלומר אין מספיק חומצות שיעשו את הפירוק הכימי של המזון והוא למעשה משתהה בקיבה יותר מהזמן הנורמלי, וממשיך לעבר התריסריון שהוא אינו מפורק כראוי . כיון שרמת החומציות קובעת גם את רמת האנזימים הפעילים בקיבה, אפשר לכנות מצב זה גם דיספפסיה. דיס- אין. פפסין- האנזים העיקרי המופרש מדפנות הקיבה ותפקידו לבצע פירוק של המזון בחלל זה. סימנים אופיינים- נפיחות אחרי אוכל, גזים, בורבורגימוס (המיות וקולות מהקיבה), כאבי בטן קלים, ספיגה נמוכה של מינרלים ואבחנת "מעי רגיז". ברפואה הסינית סנדרום זה נחשב לחוסר- אין צ'י , אנרגיה ויש נוכחות של קור בתחילת המעי. 2. היפרכלורידיה- היפר – מעל. כלוריד- חומצת קיבה. מצב בו יש עודף חומציות בקיבה. מסיבות שונות הקיבה מייצרת חומצות רבות מדי, ודפנות הקיבה רגישות מהרגיל. במצב זה הסימפטומם האופיינים יהיו- כאב בטן ועצבנות בעת רעב, בחילות אחרי האוכל, צרבות, הרגשה של רעב מוגבר והתמלאות מהירה, הרגשת חום או צריבה, נוכחות של החיידק הליקובקטר פילורי. ברפואה הסינית סנדרום זה נחשב לסנדרום של עודף- חום ואש בקיבה, שיש לנקז ולהפטר מהם.
מבחן הלימון- דרך אחת חובבנית אך פשוטה לבדוק את מצב החומציות בקיבה היא שתיית מי לימון לפני הארוחה. אם יש כאב או אי נוחות לאחר הארוחה- ישנה עודף חומציות. אם אין סימפטום חריג- חוסר בחומציות. כשאין אבחנה ברורה מה קורה בקיבה, האם מדובר בעודף או חוסר, חום או קור, יותר חומציות או פחות מדי, הבחירה בטיפול יכולה להיות שגויה. לדוגמא: סותרי חומצה, שמן אורגנול, כדורי סידן ללעיסה, חימר ירוק, אבקת אולמוס, צמח הפיליפנדולה ובלזם ירושלמי. כל אילו הם חומרים "קרירים" באנרגיה שלהם, ומתאימים לטיפול בקיבה חמה, בעלת עודף חומציות. אם אישה שסובלת מ"בטן קרה" תתחיל לקחת בקביעות שמן אורגנו בבליעה, היא לאורך זמן תחריף את הסימפטומים שלה , כי למעשה היא מורידה את האנרגיה של הקיבה ואת חומה הטבעי, וקוטלת את חיידקי המעי, הפה והגרון שכ"כ חשובים לתיפקוד תקין של גופינו . ישנם חומרים חמימים או ארומטיים באנרגיה שלהם שמתאימים לקיבה קרה ושאינה חומצית- סווידיש ביטר, חומצות אמינו, חומצת HCL, עלים ירוקים מרים, אכילת חריף באופן מתון, פרוביוטיקה ואנזימי עיכול.
הבחירה חייבת להיות מושכלת, גם בתוסף /צמח הנכון וגם בתזונה הנכונה. אך המצב הולך ומסתבך.. מה עושים כאשר המצב משולב? וישנו עודף חומציות בקיבה, אך חולשה וחוסר באיזור אחר? מה עושים עם מטופלת שכאישה צעירה סבלה מעודף בחומציות, ונטלה שנים כדורים סותרי חומצה, וכעת היא סובלת מסימפטומים של חולשה עיכולית, חוסר וקור? או שבעקבות אבחנה של הליקובקטר וצרבות אין סוף נטלה 3 קורסים של אנטיביוטיקה וכעת כשנעלמו הצרבות, סובלת מכאבי בטן אחרי אוכל? יש נטייה טבעית להצביע על האשמים ולהכניס להגדרות רפואיות "נוחות"- הימצאות של חיידקים או טפילים, קנדידה אלביקנס, מזונות לא מתאימים, אלרגיות ורגישויות, דלקת כרונית בקיבה או בתריסריון, כיבים פפטיים וכו'. כל אלה קיימים באמת, ואינם בדמיונם של הרופאים, המטפלים או החולים. אך הם אינם אלא סימפטום לבעיה עמוקה עוד יותר. הרי מדוע שדלקת תרבוץ בדפנות מעי אחד ולא באחר? מדוע שאדם יהיה בעל ספיגה נמוכה של מזונות, רגישויות ואלרגיות למגוון עצום של מזונות והרפרטואר רק הולך וגדל? למה שחיידק אחד יצא משליטה וישגשג בבטן אחת ולא באחרת? הסוד לריפוי הקיבה הוא להשתמש באותם חומרים בתבונה ובזהירות, על מנת שאלה יוכלו להביא מזור. הבחירה במזונות/ תוספים בעלי אנרגיה נטרלית וחמימה, המביאים לאיזון באקלים הפנימי של הקיבה היא הנכונה לטווח הרחוק לאיזון קיבה ומעיים. בכל מצב מורכב דעי שאין סיבה להמשיך לחיות עם כאב בטן או הפרעות עיכוליות אחרות, ויש חשיבות עליונה לאזנן בהקדם.
לייעוץ ללא התחייבות: 054-2290055